Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

 

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi eladások volumene a naptárhatással igazított adatok szerint 5,8%-kal bővült szeptemberben. A tényadat csak kismértékben volt alacsonyabb a 6,1%-os várakozásunknál, illetve a 6%-os Bloomberg elemzői konszenzusnál.  Az év első kilenc hónapjában szintén 5,8%-os volumennövekedést regisztrált a KSH a kiskereskedelmi eladásokban. Az igazítatlan kiskereskedelmi forgalmi index pedig 6,3%-os éves növekedést mutatott.

 

A naptárhatással igazított részletes bontás szerint a szeptemberi hónapban is leginkább a tartós és nem tartós javak eladásainak bővülése bírt meghatározó jelentőséggel. Így a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 6,1%-kal emelkedett az értékesítés volumene éves szinten.

 

A legfrissebb adatok tovább erősítik azt vélekedést, hogy az erős belső fogyasztás a harmadik negyedévben is számottevő mértékben hozzájárulhatott a gazdasági növekedéshez. A fogyasztói bizalmat mérő indikátorok magas szinten állnak, a bérkiáramlás dinamikája is erős maradt, emellett a - részben a babaváró hitel népszerűségén alapuló - banki hitelezési aktivitás is fontos támogatója lehet a fogyasztás bővülésének. A relatíve magas szinten stabilizálódó kiskereskedelmi ráták így várhatóan az év hátralévő részében is velünk maradnak, lehetővé téve, hogy a belső fogyasztás továbbra is ellensúlyozni tudja a globális kilátások romlásából eredő növekedési kockázatokat. 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu