Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A KSH ma reggel tette közzé a januári bérnövekedési adatokat, melyek a vártnál valamivel magasabbak lettek, hiszen mind a bruttó, mind a nettó átlagkeresetek 13,8% kal nőttek 2017 januárjához viszonyítva. A továbbra is erős bérnövekedési adatok mögött részben adminisztratív hatások állnak, hiszen 2018 januárjától mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum tovább emelkedett, 8, illetve 12%-kal.  Emellett pozitívan érintették a béradatokat a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések is.

Az adminisztratív hatások mellett a bérek további emelkedését támogatja, hogy a hazai munkaerőpiac helyzete kifejezetten feszesnek mondható. A munkanélküliségi ráta alacsony szintje lényegében a teljes foglalkoztatottság állapotát tükrözi, s úgy tűnik, hogy a vállalati szektornak egyre inkább versenyeznie kell a megfelelő munkaerőért. Mindez összességében azt sugallja, hogy a bérnövekedési ütem az idei évben is magas maradhat.

A reálértelemben is gyors bérnövekedés, valamint az erős fogyasztói bizalom is arra enged következtetni, hogy a gazdasági növekedés egyik fő hajtóereje idén is a lakossági fogyasztás lesz. Becslésünk szerint az idei évben 3,7%-kal bővülhet a magyar GDP, azaz csak kisebb növekedés-lassulás várható a tavalyi évi 4% után. Mindemellett a bérek gyors növekedése előbb-utóbb az infláció emelkedését is magával hozza, s – így részben ennek a hatásnak köszönhetően – az elkövetkező hónapokban fokozatosan emelkedő, az MNB inflációs céljához egyre inkább közelítő inflációs adatokra számítunk.

+36-1-268-4428