Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Folytatódott a bérek növekedése októberben, megmaradt a lendület. A bruttó átlagkeresetek 5,4%-kal (év/év) növekedtek, és így a bruttó átlagbér 262 244 forintra emelkedett. A bruttó bérek ütemét meghaladó mértékben nőttek a nettó bérek köszönhetően a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkenésének. Így októberben 7%-kal (év/év) voltak magasabbak a nettó bérek.

Azt látjuk, hogy a munkaerőpiac megközelítette a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság szintjét. Ez az állapot jövőre is fennmaradhat, ami támogathatja a bérnövekedést 2017-ben is. A különböző kormányzati lépések, mint például a minimálbér és a garantált bérminimum emelés is abba az irányba mutatnak, hogy a bérek dinamikus ütemben való bővülése várhatóan nem hagy alább, sőt, még akár gyorsulhat is az idén látott tempó.

Becslésünk szerint idén 2,1%-kal, 2017-ben pedig 3,4%-kal nőhet a GDP, aminek az elsődleges motorja az idei évhez hasonlóan a háztartások fogyasztása lehet. A növekedést támogathatja az is, hogy az idei gyenge beruházási aktivitást követően, jövőre már hozzájárulhatnak a beruházások a gazdasági bővüléshez köszönhetően az EU-s támogatások nagyobb mértékű felhasználásának. Lefelé mutató kockázatot jelent az európai konjunktúra gyengélkedése az erős külkereskedelmi kapcsolatokon keresztül.



További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu