Ürmössy Gergely, vezető makrogazdasági elemző:

Éves összevetésben 2,2%-kal bővült a magyar gazdaság 2016 harmadik negyedévében, ami szemmel látható lassulást jelent a második negyedévben látott 2,8%-os növekedési ütemhez képest. A szezonálisan és munkanaphatással igazított adatok is hasonló, lassuló tendenciáról árulkodnak, hiszen az éves növekedést megragadó mutató 1,9%-ról 1,6%-ra lassult, a második negyedévhez képest pedig csupán 0,3%-kal tudott bővülni a magyar gazdaság.

Az elsődleges motor a háztartások voltak, hiszen a vásárlási kedv és hajlandóság továbbra is egy erős növekedési értéket tükröz. Az EU-s források hiánya szemmel látható a beruházások esetén, hiszen a harmadik negyedévben továbbra is jelentősen csökkent a magyar gazdaságban tapasztalt beruházási aktivitás. Ebben az időszakban a külkereskedelmi dinamika is lanyhult, a külkereskedelem összességében enyhén negatív, közel semleges hatást gyakorolt a GDP növekedésre.

A keresleti oldallal összhangban a termelési oldalon a szolgáltatások adták a növekedés gerincét, ami mellett fontos tényezőként jelent meg a mezőgazdaság is. Azonban az ipari és az építőipari teljesítmény egyértelműen a gyengeség jeleit mutatják.

A részletek ismeretében is fenntartjuk az idei évre vonatkozó 2,1%-os növekedési előrejelzésünket, azonban a jövő évit megemeltük 2,8%-ról 3,4%-ra. A felülvizsgálat oka elsősorban az, hogy a korábban vártnál erősebb lakossági fogyasztás növekedésre számítunk köszönhetően a várt kifejezetten erős reálbér emelkedésnek, illetve a jegybank által fenntartott negatív reálkamatok növekedésösztönző hatásának. Emellett pedig várhatóan nagyobb mértékben sikerül az EU-ból érkező támogatásokat felhasználni, ami a beruházási aktivitást érdemben javíthatja. Úgy véljük, hogy jövőre az átlagos infláció ráta megközelítheti a 2%-ot, az alapkamat 0,9% maradhat az egész évben, a három hónapos bankközi BUBOR kamat pedig 0,5% alatt lehet.



További információ:

Ürmössy Gergely
+36-1-373-2830
gergely.urmossy@erstebank.hu