12+1 pénzügyi tipp a vakációra

A külföldi nyaralást mindenki maximálisan ki akarja élvezni. Ha külföldre utazol, érdemes előre átgondolni és megtervezni az anyagiakat is, hogy ott már más dolgod ne legyen, mint élvezni a pihenést. Ha megfogadod a következő pénzügyi tippeket, akár kevesebbe is kerülhet a nyaralás, mint tervezted. Olvass tovább!

 
  • 2023. július 21.
  • 7 perc

Válts devizát a bankban, online, még indulás előtt!

Ügyelj arra, hogy a szükséges külföldi devizát még itthon szerezd be – lehetőleg a saját bankodtól. Nyaralás előtt érdemes tájékozódni az árfolyamokról, és azok változásáról.

Az Erste ügyfelei júliustól havonta félmillió forintot (Erste World és Private Banking ügyfelek havi egymillió forintot) kiemelt árfolyamon válthatnak különböző devizák között a George Weben és a George Appon díj- és jutalékmentesen, kezelési költség nélkül, hétköznapokon 8 és 17 óra között. Nyaraláskor pedig beállíthatják, hogy a folyószámlájukhoz tartozó kártya a devizaszámláról költsön, így a fizetés sem jár semmilyen plusz kiadással.

Valamennyi készpénz mindenképp legyen nálad!

Mindig vigyél magaddal egy kis készpénzt olyan kiadások fedezésére, mint az italok és az ételek, a borravalók vagy a taxizás, mert nem mindig lehet kártyával fizetni – különösen kis összegek esetén. Fogadd meg ezt a pénzügyi tippet, ha szeretnéd elkerülni a többletköltségeket.

Ügyelj a készpénzkorlátokra!

Egyes EU-országokban a készpénzes fizetés csak bizonyos összegig engedélyezett. Következő pénzügyi tippünk, hogy szánj időt a tájékozódásra. Még jóval a nyaralás előtt kutass egy kicsit a készpénzes vásárlás lehetséges határairól a célországban.

Jegyezd meg a bankkártyánk kódját!

Jegyezd meg a kódokat, de ne írd le őket! Ha mégis elfelejtenéd a PIN-kódot, nem kell aggódni: az Erste ügyfeleként egyszerűen és biztonságosan megnézheted a George Appban. Hogy hogyan? Itt megnézheted

Kártyás fizetés helyi pénznemben

Ezzel a pénzügyi tippel sokat spórolhatsz az átváltásokon: külföldön mindig a helyi pénznemben fizess! Hogy miért? Mert, ha forintban fizetsz a határokon túl, akkor általában rosszabb árfolyamot kaphatsz.

Szólj a banknak, hogy elutazol!

Utazás előtt legalább néhány nappal érdemes jelezni a banknak, hogy külföldre mész – főleg, ha egzotikus helyszínt választasz. Ezt megteheted a telefonos ügyfélszolgálaton is, melyet Erste ügyfélként a George App segítségével a bejelentkező kódok megadása nélkül is felhívhatsz.

Ezt a bejelentést érdemes akkor is megtenni, ha egy különlegesebb internetes vásárlást hajtunk végre külföldi honlapon, hogy a bank – biztonsági okokból – ne tiltsa le a tranzakciót.

A bejelentésre abban az esetben nincs szükség, ha mobiltelefonnal vagy okosórával fizetsz: a digitalizált kártyák nagyobb biztonsága miatt ez esetben nem kell számítanod ideiglenes zárolásra.

Erst Max Hitelkártya

Minden vásárlásod után Erste Forintokat kapsz, havi maximum 200 ezer forint költésig: az általad kiválasztott üzletkategóriában 4%-os, egyéb vásárlásod után 1%-os visszatérítést adunk, évi akár 96 000 Ft értékben.

THM: 49,23%

Ellenőrizd a betéti és hitelkártyák napi költési limitjét!

Ha olyan helyre utazol, ahol magas a bűnözés aránya, vagy egyszerűen óvatos szeretnél lenni, akkor ellenőrizd a kártya napi költési limitjét, és ennek megfelelően módosítsd azt. A George App segítségével könnyen állíthatod a kártyalimitet.

Tiltsd a kártyád pár koppintással!

Ez a pénzügyi tipp is a biztonságodról szól. A bankkártyádat bárhol használhatod, sőt, ha elveszíted vagy ellopják a kártyád, a George App segítségével bármikor, bárhonnan könnyedén letilthatod.

Legyen nálad hitelkártya!

Autót – sok helyen még motort vagy robogót is – csak hitelkártya felmutatásával bérelhetsz. Sokan nem ismerik ezt a pénzügyi tippet, pedig a hagyományos, a folyószámlához kötött betéti kártyát akkor sem fogadják el a kölcsönzők, ha van hozzá hitelkeret. A hitelkártyán a bérléskor lekötött biztosíték ráadásul nem hiányzik majd a költségvetésből.

Ellenőrizd a kártyádhoz tartozó utasbiztosítást!

A hitelkártyák mellé gyakran átfogó utazási biztosítás is jár, ami kiterjedhet a poggyászra, az orvosi kezelésre, a hazaszállítás költségeire, sőt még az utazás lemondására is. 

Szánj időt arra, hogy megtudd, milyen feltételek esetén érvényes az utasbiztosítás, így akár spórolni is tudsz ezen. Ezt a pénzügyi tippet sokan figyelmen kívül hagyják, pedig ha megtörténik a baj, komoly összegeket takaríthatsz meg általa.

Az Erste a dombornyomott bankkártyák tulajdonosainak automatikusan, díjmentesen az egész világra kiterjedő biztosítási csomagot nyújt a 30 napnál nem hosszabb utazásokhoz, amely kiterjed baleset, megbetegedés, poggyászkár esetére, valamint az asszisztencia szolgáltatásokra egyaránt.

Kerüld a készpénzfelvételt hitelkártyával!

A viszonylag magas díjak miatt valóban csak vészhelyzet esetén érdemes készpénzt felvenni a hitelkártyáddal. Ugyanakkor utazáshoz a hitelkártya kifejezetten ajánlott, mivel nagyobb biztonságot kínál. A hitelkártya elvesztése vagy ellopása, illetve valamilyen visszaélés esetén a bank megtéríti a felmerült károkat – feltéve, ha kártyatulajdonosként nem jártál el hanyagul.

Olcsóbb a készpénz „saját” automatából

Külföldön járva is érdemes keresni az Erste logóját, ugyanakkor az ATM-es készpénzfelvétel díjköteles lehet külföldön is. Ezekről a költségekről az ATM előre tájékoztat, és ennek ismeretében meg lehet szakítani a folyamatot. Az Erste ügyfelei az Erste Csoporthoz tartozó bankok ATM-jeiből annyiért vehetnek fel készpénzt, mint amennyibe ez Magyarországon kerülne nekik.

+1 tipp: Készpénzfelvételt helyi pénznemben

Ha külföldön használod készpénzfelvételre az ATM-et, akkor ne váltsd forintra az automatánál az összeget, mert az magas költségekkel járhat. A készpénzt mindig a helyi pénznemben vedd fel – lehetőleg előre átváltva, a saját devizaszámládról.

Váratlan helyzetek bárhol adódhatnak, a nyaralás alatt azonban mind szeretnénk maradéktalanul kiélvezni a pihenéssel töltött perceket. Szerencsére a fenti egyszerű lépésekkel bebiztosíthatod magad, hogy nyaralásod csak a kikapcsolódásról szóljon.

Online bankszámlanyitás

Akár egy szelfivel a George Appban!
Most 40 000 Ft díjkedvezménnyel!

Kapcsolódó tartalmaink