A zsebpénz és a pénzügyi nevelés – A te gyermeked is legyen tudatos felnőtt!

Az anyagiakkal kapcsolatos alapvető szemlélet és a viselkedési mintázatok gyermekkorban alakulnak ki. Megfelelő pénzügyi neveléssel segíthetsz gyermekeidnek, hogy megtanulják, hogyan kell felelős módon kezelni a pénzt. Cikkünkben ehhez adunk iránymutatást.

 
  • 2023. június 14.
  • 3 perc

Gyermekeid pénzügyi nevelése alapjaiban határozza meg, mennyire lesz belőlük pénzügyileg tudatos felnőtt, milyen lesz a viszonya az anyagiakkal, és hogyan tudja majd beosztani a jövedelmét. Éppen ezért érdemes már kisgyermekkorában tudatosan elkezdened ezt a folyamatot. Az alábbiakban e folyamat legfontosabb szempontjait tekintjük át.

Pézügyi nevelés játékos formában!

A pénzügyi nevelést már egészen kisgyermekkorban is elkezdheted egyszerű játékokkal. Játsszátok például, hogy egyikőtök a pénztáros, és használhattok játékpénzt vagy igazi aprót is. Az ilyen játékokon keresztül gyermeked már egész kiskorában megismerkedhet a pénzzel, arról nem is beszélve, hogy matematikai készségei is fejlődni fognak.

Később bevonhattok olyan társasjátékokat is, amelyekből megtanulhatja, hogy mi az a kamat, vagy épp a biztosítás. Készülj fel rá, hogy olyan kérdéseket tesz majd fel, amire talán te sem tudod a választ. 

Próbáld meg az ő mindennapi életén keresztül megragadni az absztrakt fogalmak jelentését és miértjeit. Például hogyan működik a biztosítás, ha elveszíti az egyik játékát? A kamatrendszerrel olyan közös tevékenységek közben is megismerkedhet, mint a süteménysütés vagy a kertészkedés. 

Mutass jó példát!

Gyermekeid elsősorban a te példádat fogják követni, csak úgy, mint az élet más területein. Épp ezért fontos, hogy felelősen bánj a pénzzel, és mindig nyíltan kommunikálj róla. 

A pénzügyi nevelésnek fontos része, hogy gyermeked megtanuljon könnyen, frusztráció nélkül beszélni az anyagi kérdésekről. Tervezzétek meg együtt a bevásárlást vagy egy kirándulás költségvetését, és beszéljétek meg, miért alakulnak így a kiadások. Gyermeked kérdéseire mindig próbálj egyszerű, de őszinte válaszokat adni, és ne félj bevallani, ha valamit te sem tudsz. Nézzetek együtt utána, vonjatok be más családtagokat a beszélgetésbe.

Erste Cseperedő Bankszámla

Egy családban a legkisebbek jövője a legfontosabb. 7 éves kortól már bankkártya-szolgáltatással is igényelhető!

Zsebpénz a pénzügyi nevelésért

A zsebpénz remek módja annak, hogy gyermeked megtanulja felelősen beosztani a rendelkezésére álló összeget. Figyelj rá, hogy ez ne a jutalmazás, és ne is a büntetés eszköze legyen, ugyanis rossz mintákhoz vezethet a pénzügyi nevelésben. Beszéljétek meg együtt, hogy mire elég a zsebpénze, hogyan gyűjtheti, és mire érdemes spórolnia belőle.

Valós helyzetek

Gyermekednek előbb vagy utóbb valós helyzetekben kell majd használnia a pénzt. Ha nyitott erre, hagyd, hogy ő fizessen a boltban, így hamar megszokja ezt a helyzetet, és megismerkedhet az érték fogalmával a mindennapi életben. Ha félénk, akkor is biztasd, hogy fizessen ő a cukrászdában vagy az állatkertben. 

Ha már könnyedén mennek neki ezek a helyzetek, továbbléphetsz a gyermeked pénzügyi nevelésében. Beszéljétek meg, hogy mennyi pénzetek van egy adott programra, és hagyd, hogy ő ossza be a költségvetést. Ezekből a helyzetekből rengeteget tanulhat a pénz elosztásáról, az arányokról és a megtakarításról.

Pénzügyi kihívások és versenyek

Hozz létre kihívásokat vagy versenyeket a családban, vagy akár szélesebb baráti körben. A cél lehet egy megtakarítási verseny egy közös program, egy kirándulás, vagy egy nyaralás anyagi feltételeinek közös megteremtéséért.

A közös játékok a pénzügyi nevelés fontos részei, hiszen motiválják és türelemre tanítják gyermekeid. A célok elérésével pedig megtapasztalhatják, milyen gyümölcsöző a gyakorlatban a hosszútávú takarékosság.

Adományozás és közösségi felelősségvállalás

A pénzügyi nevelés abban is komoly szerepet játszik, hogy gyermekedből mennyire válik szociálisan érzékeny, nagyvonalú és segítőkész felnőtt. Tanítsd meg rá, hogyan tehet másokért anyagi szinten, mit jelent az adományozás, és miért fontos mindez.

Válasszatok együtt egy neki szimpatikus ügyért küzdő jótékonysági vagy társadalmi célú, non-profit szervezetet, amit akár kis összeggel is, de rendszeresen támogathat. A pénzügyi neveléshez az is hozzátartozik, hogy gyermeked megértse az anyagi hozzájáruláson túli, közösségi felelősségvállalás értékét. Buzdítsd részvételre olyan eseményeken, közösségi programokon, amelyek jó ügy mellett állnak ki, vagy önkénteskedjetek együtt.

Diákszámla és online bankolás

Ma már sok gyermeknek nem 18 évesen nyitnak először bankszámlát, ám ezzel nem feltétlenül jár együtt a megfelelő pénzügyi nevelés. Az Erste Cseperedő Bankszámláját akár már gyermeked születésekor díjmentesen megkötheted, későbbi tranzakcióit pedig te is nyomon tudod követni, így mindig biztonságban tudhatod őt.

Beszéljetek együtt a bankkártyahasználatról, a banki díjakról, az internetbanki és a mobilalkalmazási szolgáltatások használatáról, és nem utolsó sorban arról, hogyan védheti meg banki adatait, és ezáltal pénzét is az adathalász csalóktól. Ehhez hasznos anyagokat itt találsz.

Fontos az is, hogy gyermeked lássa, bátran fordulhat hozzád tanácsért pénzügyi kérdésekben is. Idővel pedig olyan bonyolultabbnak tűnő kérdésekkel is foglalkozhattok, mint a lakáshitel vagy a nyugdíjmegtakarítás.

Kapcsolódó tartalmaink