Így herdálod el a pénzt harmincévesen

Harmincon túl már elmondhatod magadról, hogy több élet- és munkatapasztalatod van, mint a húszas éveinkben. Megtapasztalhattál szakmai és magánéleti sikereket, de számos kudarcot is túléltél, és szerencsés esetben tanultál is korábbi hibáidból. Mindezek tükrében könnyen kerülhetsz abba az illúzióba, hogy már mindent tudsz a pénzügyekről. Persze ez korántsem igaz és ha nem vagy elég szemfüles, magas árat fizethetsz a tévedésekért. 

 
  • 2024. március 1.
  • 5 perc

Gondolj csak bele!

Harminc felett teljesen más pénzügyi lehetőségek és kihívások adódnak, mint korábban. Az élettapasztalatnak köszönhetően többet kereshetsz, mint húszas éveidben, viszont a szülővé válás után a kiadások is megnövekedhetnek. Ez új szituáció, ezért sokkal részletesebb pénzügyi tervezést követelhet meg.

Mit szúrhatsz el harmincasként a pénzügyek terén?

1. Biztonság nélkül élni

A tapasztalat szerint a különböző élet-, egészség- vagy éppen lakásbiztosítások pénzügyi teendőink legutolsó sorában találhatók, így sokan semmiféle biztosítással nem rendelkeznek. Egyrészt mert a biztosítások nem ígérnek hozamokat, másrészt pedig ijesztően nagy a választék, amiből meg kellene találnunk a számunkra legelőnyösebb konstrukciót. Azonban unalom ide vagy oda, érdemes rászánni az időt a megfelelő védelem felkutatására, nehogy utólag kelljen megbánnod, hogy nem gondoskodtál időben a kellő védelemről.

2. Te mennyit keresel?

Kellemetlen és egyáltalán nem romantikus „egymás zsebében turkálni”, de mégis muszáj beszélni házasság előtt a pénzügyekről. A legtöbben ezt problémának élik meg, pedig éppen ez lehet a megoldás arra, hogy megelőzzük a későbbi heves vitákat és jogi nézeteltéréseket. Persze nemcsak a házasságkötés előtt érdemes erről beszélni, hanem már a kapcsolat korai szakaszában is. Erről itt írtunk bővebben. 

Erste Future Befektetési Program

Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást akár már havi pár ezer forinttal!

3. Mindent az első gyermekre! 

Méregdrága gyermekágy, divatos ruhák, a legújabb játékok és hasonlók, amelyekkel elhalmozzuk az új családtagot. A szívünk helyett próbáljunk meg inkább az eszünkre hallgatni és a csecsebecsék helyett – amire csak fényképek alapján fog emlékezni a gyermek – takarékoskodjunk a kicsiknek megtakarítási számlákon, előre gondoskodva így a későbbi tanulmányok, lakásvásárlás finanszírozásáról.

4. Halogatás, önámítás! 

Az egészséges optimizmus a pénzügyekben is nagyon hasznos tulajdonságnak bizonyulhat. A túlzott optimizmus azonban az egyik legveszélyesebb csapda lehet, amelybe csak beleléphet a harminc feletti korosztály. Sokan azt feltételezik ugyanis, hogy a negyvenes éveikben – a szakmai tapasztalatnak köszönhetően – sokkal jobban fognak keresni. Erre hivatkozva halogatják a nyugdíjtakarékosságot, a lakásvásárlást vagy éppen a családalapítást. Ez hibás megközelítés, hiszen semmiféle garancia sincs arra, hogy a magasabb fizetés garantált lesz a jövőben.

Csak a pénz számít?

A pénzhajhász életmód az érem másik oldala, amely szintén veszélyes lehet. A pénzügyi egzisztencia megteremtése persze nagyon fontos tényező és alappillére egy kiegyensúlyozott életnek, de korántsem a legfontosabb. 

Gondoljunk tehát egészségedre és a minőségi szabadiőre is! Lehetőségeidhez mérten válassz olyan hivatást, amelyben igazán kiteljesedhetsz! Amit szeretünk, azt általában jobban is csináljuk. Ha pedig jók vagyunk valamiben, akkor közép és hosszú távon biztos nem marad el a morális és anyagi megbecsülés.

Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár

Gondoskodj nyugdíjas éveidről az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárral

Kapcsolódó tartalmaink