Az ESG nem greenwashing – Mit teszünk az Ersténél a fenntarthatóságért?

Szelektív szemétgyűjtés, kollégák edukációja, papírmentes szerződéskötés: ezek mind olyan lépések, amelyekkel sokat tehet egy bank a fenntarthatóságért, de ezek még nem árulják el azt, mi is az ESG. Az Ersténél hiszünk abban, hogy multinacionális cégként segítenünk kell egy fenntarthatóbb társadalom működését. Olvasd el cikkünket, tudd meg hogyan!

 
  • 2023. augusztus 4.
  • 7 perc

Egyre több nagy cég mutatja meg a fogyasztónak, hogy mit hajlandó tenni a fenntarthatóbb működés érdekében, ám ezekre az intézkedésekre könnyű rásütni a greenwashing bélyegét. Mi az a greenwashing? Például akkor használjuk ezt a kifejezést, amikor egy cég megmutat néhány kisebb lépést, amit a fenntarthatóság érdekében tesz, ám ezt arra használja, hogy a működéséből adódó, a háttérben húzódó nagyobb problémákat elfedje.

Az Ersténél a fenntarthatóság a mindennapok része, áthatja a bank teljes működését. Amellett, hogy a különböző területek a saját folyamataikban érvényesítik a fenntarthatósági szempontokat, a Fenntarthatósági Iroda mindennap azért dolgozik, hogy több és több kérdésre találjon megoldást.

Az ESG és a zöld átmenet

Zöld finanszírozással és banki termékekkel segítjük az ügyfelek fenntartható átmenetét, valamint saját karbonlábnyomunkat is folyamatosan csökkentjük, ez pedig számokban is mérhető.

Social Banking az Ersténél

Tudj meg többet az Erste Social Banking szolgáltatásairól!

Az autóflottánk megújításán is dolgozunk. A következő két évben 30%-ra, 2030-ra pedig 100%-ra szeretnénk növelni az elektromos autók arányát.

A zöld átmenet azonban nem egy olyan folyamat, amiben egy kitaposott utat lehetne követni. Vannak megoldandó nehézségek, amelyeken dolgozunk. Például nehéz felmérnünk a közvetett karbonkibocsátásunkat, ami a kollégák munkába járásából, vagy valamilyen szolgáltatás megvásárlásából adódik. Természetesen vannak ezekre is becsült értékeink, de a jövőben még pontosabban szeretnénk mérni ezt is.

Miután több mint 70%-kal csökkentettük a saját működésünkből fakadó károsanyag-kibocsátást az elmúlt 5 évben, 2023-tól a maradékot kiegyenlítjük. Ennek kapcsán is adódnak azonban nehézségek, hiszen hiába szeretnénk ezt hazai projektekkel elvégezni, ha ezekből egyelőre nagyon kevés van, ami nemzetközi minősítéssel rendelkezne. A minősítés biztosítja, hogy az adott projekt (pl. erdősítés) tényleg azért jött csak létre, mert az Erste pénzt adott rá (nem pedig egy egyébként is megvalósuló projektet „adtak el kétszer”), illetve, hogy valóban csökkenti a CO2 koncentrációt. Így jelenleg más, távoli országokban létrehozott projektek segítségével kell kompenzálnunk a CO2 kibocsátásunkat, azonban dolgozunk azon, hogy hamarosan hazai kezdeményezéseken keresztül is kompenzálhassuk károsanyag-kibocsátásunkat.

A saját kibocsátásunk karbonlábnyoma azonban eltörpül a finanszírozott portfólió kibocsátása mellett, ezért ez utóbbira is készítettünk dekarbonizációs stratégiát. A finanszírozott portfólió dekarbonizációja azt jelenti, hogy a hitelezéssel keletkezett karbonlábnyomunkat folyamatosan csökkentjük. Egyrészt a nagy kibocsátó vállalatoknak segítünk a zöld átmenet végrehajtásában, hogy csökkenteni tudják saját karbonlábnyomukat, másrészt előnyben részesítjük azokat az ügyfeleket, akiknek eleve kisebb a károsanyag-kibocsátása.

Az ESG és a társadalmi felelősségvállalás

A banki szolgáltatásokból sokszor kiszorulnak azok, akiknek az egyik legnagyobb szüksége lenne rá, ők az alapítványok, a civil szervezetek és a társadalmi vállalkozások. Az Ersténél a Social Banking üzletág munkatársai értük, velük együtt dolgoznak. Ezért nekik banki szolgáltatásokkal állunk rendelkezésükre, a fiatalok és hátrányos helyzetben lévők életében pedig pénzügyi edukációval és a méltó lakhatás megteremtésével igyekszünk jelen lenni.

Jelenleg 450 Social Banking ügyfelünk van, akiknek eddig 11,5 millió eurónyi hitelt nyújtottunk. A jelenlegi nehéz helyzetben az Erste önként vállalta, hogy 3%-ban maximalizálja Social Banking ügyfelei hitelkamatát. Az InvestEU garanciával pedig mintegy 500 társadalmi célú vállalkozás hitelhez jutását segítjük.

Hogyan tanítunk az Ersténél?

A pénzügyi edukációt nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a gyerekekből így lesznek pénzügyileg tudatos felnőttek. A Junior Pénzügyi Klasszis pénzügyi vetélkedővel eddig 30 ezer középiskolás diákot értünk el. Pénzügyi tudatosságra pedig eddig 3 500 egzisztenciálisan rászoruló vagy éppen sérült fiatalt oktattunk.

Pénzügyi Patrónus Programunkat az állami gondozásban élő fiatalok és ott felnőtt családosok segítésére hoztuk létre. Nekik szakértő kollégáink segítenek a pénzügyeik rendbetételében és az adósságkezelésben.

SEEDS programunk is különleges számunkra, hiszen itt közelről is megismerhetjük azokat a civil szervezeteket, alapítványokat, társadalmi vállalkozásokat, akiknek pénzügyi szolgáltatást nyújtunk. Itt olyan stratégiákat alkotunk meg közösen, melyekkel a mindennapi működésüket tehetik hatékonyabbá. A SEEDS program eddigi 5 szakasza alatt több, mint 100 nonprofit szervezet pénzügyi, szervezeti, gazdálkodási képzését és mentoringját valósítottuk meg.

Mennyire fontos számunkra az ESG?

Nagyon. Ezt az is mutatja, hogy a Fenntarthatósági Iroda és a Social Banking menedzsmentje a stratégiai területen kapott helyet. A bank legfelső vezetése és a Felügyelő Bizottság is rendszeresen nyomon követi a területek tevékenységét. Külső és belső auditokat is folytattunk, amelyek a tavalyi évben sikerrel zárultak. Minden senior vezetőnk célkitűzésében megjelenik a fenntarthatóság, de nem csak őket, hanem a bank egészét igyekszünk bevonni, például a +1 Tett programunkkal, aminek segítségével munkatársaink csapatukkal együtt mehetnek el önkénteskedni egy kiválasztott szervezethez.

Többet szeretnél tudni az Erste ESG aktivitásairól? Kövesd tartalmaikat itt, a blogon és közösségi oldalainkon!

Kapcsolódó tartalmaink