Nincs túl korán: George a nyugdíjmegtakarításhoz is ad tanácsot

Képzeld el, hogy 65 éves vagy, és elérkezett a várva várt nyugdíjas kor. Azzal a megnyugtató gondolattal szeretnél visszavonulni, hogy anyagilag is biztonságban vagy, és nem kell aggódnod a megélhetés miatt. Nos, ennek az alapja a megfelelő nyugdíjmegtakarítás. Magyarországon az állami nyugdíjrendszer nem biztosít annyi bevételt, mint a mostani jövedelmed így érdemes már fiatalon elkezdeni takarékoskodni. De milyen lehetőségeid vannak? Ebben nemcsak ez a cikk, hanem már George is segít neked.

 
  • 2024. szeptember 10.
  • 8 perc

A nyugdíjmegtakarítás fontos része a pénzügyi tervezésnek, és érdemes már fiatalon elkezdeni gondolkodni rajta és mielőbb belevágni. Az állami nyugdíjrendszer bizonytalanságai miatt különösen fontos, hogy saját megtakarításokkal is rendelkezzünk. Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák mind kiváló lehetőségeket kínálnak a hosszú távú megtakarításra. Az időben elkezdett rendszeres megtakarításokon elért hozam, valamint az adókedvezmények kihasználása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy anyagilag biztonságos és gondtalan nyugdíjas éveket élhessünk.

George új funkciója is abban segít, hogy megtaláld azt a megtakarítási formát, amivel megtarthatod a mostani életszínvonaladat a nyugdíjas éveidben is. Olvass tovább, nézd meg, mit érdemes tudnod a lehetőségeidről!

Állami nyugdíj

Az állami nyugdíj a társadalombiztosítási nyugdíjrendszeren alapul. Az aktív dolgozók járulékokat fizetnek, amelyből a nyugdíjasok ellátását finanszírozzák. Azonban a magyar demográfiai helyzet és a nyugdíjasok számának növekedése miatt egyre kevésbé fenntartható ez a rendszer. Ezért fontos, hogy más megtakarítási formákban is gondolkodjunk.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztár a nyugdíjcélú megtakarítás egyik legelterjedtebb formája.

Nyugdíjpénztári tagként a havi befizetéseidet a Nyugdíjpénztár egy általad választott portfólióba fekteti. A portfólió hozamot termel, melyet a 10. évtől akár minden harmadik évben adómentesen felvehetsz. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre adókedvezmény vehető igénybe, melynek mértéke 20%. Ez azt jelenti, hogy a NAV a nyugdíjpénztári befizetésed 20%-át (maximum évi 150 000 Forintot) visszautalja a nyugdíjpénztári számládra, ami így tovább gyarapítja a megtakarításodat. Nyugdíjba vonuláskor, ha már legalább 10 éve tag vagy, a teljes megtakarítás adómentesen felvehető akár egy összegben, akár járadék formájában.

Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár

Gondoskodj nyugdíjas éveidről az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárral

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításokat célozza meg. A biztosítási díjak befizetése rendszeres, és a szerződés lejártakor, illetve a nyugdíjkorhatár elérésekor egyösszegű kifizetésre vagy járadékra számíthatunk. A nyugdíjbiztosítások előnye, hogy az állam adókedvezményt biztosít a befizetések után, így évente akár jelentős összeget is visszaigényelhetünk. Ezt még nem láthatod George felületén, viszont, ilyet is köthetsz az Ersténél. Erről bankfióki kollégáinknál érdeklődhetsz.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A NYESZ egy speciális megtakarítási forma, amely lehetőséget nyújt arra, hogy az egyéni befizetések után adókedvezményt vegyünk igénybe. A NYESZ számlán elhelyezett összegek befektethetők különböző értékpapírokba, így a megtakarításunk hozamot termelhet. A számláról a nyugdíjkorhatár elérésekor vehetjük fel a megtakarításainkat, amelyeket adómentesen használhatunk fel.

Hogyan segít dönteni George?

A George Weben vagy a George Appon, a Store Megtakarítások csempéjén keresztül éred el a Nyugdíjtanácsadási menüpontot! Itt George megmutatja, hogy nálunk milyen megtakarítási lehetőségek közül választhatsz, ha a nyugdíjas éveidről szeretnél gondoskodni. Sőt javaslatot is ad neked a feltett kérdésekre adott válaszaid alapján. 

Miért érdemes fiatalon kezdeni a megtakarítást?

Időben elkezdeni kifizetődő

Minél korábban kezdjük el a megtakarítást, annál több idő áll rendelkezésünkre, hogy a befektetéseink hozamokat termeljenek. Ha már fiatalon elkezdünk takarékoskodni, kisebb havi összegek befizetésével is jelentős nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

Adókedvezmények kihasználása

A nyugdíjcélú megtakarításokra az állam 20%-os mértékű adókedvezményt biztosít, amelyet érdemes kihasználni. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után évi 150 000 Ft, a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetések esetén maximum 100 000 Ft, a nyugdíjbiztosítási díjbefizetésre pedig maximum 130 000 Ft adókedvezmény érvényesíthető a NAV felé tett rendelkezési nyilatkozat alapján. Fontos azonban, hogy a három nyugdíjmegtakarítás után összesen igénybe vehető adókedvezmény mértéke 280 000 Ft/év.

Pénzügyi tudatosság növelése

A fiatalon elkezdett megtakarítás hozzájárul pénzügyi tudatosságunk fejlődéséhez. Megtanuljuk, hogyan kell hosszú távon tervezni, és felelősséget vállalni a saját jövőnkért. A rendszeres megtakarítás segít abban is, hogy jobban gazdálkodjunk a pénzünkkel, és felkészültebbek legyünk a váratlan kiadásokra.

Biztonság és függetlenség

A megfelelő nyugdíjmegtakarítás biztosítja számunkra az anyagi függetlenséget és biztonságot idős korunkban. Nem kell majd attól tartanunk, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez, vagy hogy másokra kell támaszkodnunk. A saját megtakarításaink révén szabadabban élhetjük meg a nyugdíjas éveinket, és olyan dolgokra költhetjük a pénzünket, amelyek igazán fontosak számunkra.

Erste Future Befektetési Program

Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást akár már havi pár ezer forinttal!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Tudd, hogy mi a célod!

Első lépésként érdemes meghatározni, hogy milyen célokat szeretnénk elérni a nyugdíjmegtakarítással. Mennyi pénzre lesz szükségünk a nyugdíjas éveinkben? Milyen életszínvonalat szeretnénk fenntartani? Ezek a kérdések segítenek abban, hogy reális célokat tűzzünk ki, és megfelelően tervezzük meg a megtakarításainkat.

Válasszuk ki a megfelelő megtakarítási formát!

A különböző nyugdíjcélú megtakarítási formák közül választhatunk aszerint, hogy melyik illeszkedik leginkább a pénzügyi céljainkhoz és lehetőségeinkhez. Az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíjbiztosítások és a nyugdíj-előtakarékossági számlák mind különböző előnyöket kínálnak, így érdemes alaposan megfontolni, melyik megoldás a legmegfelelőbb számunkra.

Ne feledd, ebben George is a segítségedre lesz! Nézd meg a Nyugdíjtanácsadási funkciót a Store-ban!

Kezdjünk el rendszeresen megtakarítani!

A rendszeres megtakarítás kulcsfontosságú a sikeres nyugdíjmegtakarításhoz. Állítsunk be havi befizetéseket, és tartsuk magunkat a terveinkhez. Még ha csak kisebb összegekkel is tudunk kezdeni, hosszú távon ezek az összegek is jelentős tőkévé nőhetnek.

Kövessük nyomon a megtakarításainkat

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és kövessük nyomon a megtakarításaink alakulását. Nézzük át a befektetéseink hozamait, és szükség esetén módosítsuk a terveinket. Ha például úgy látjuk, hogy a hozamok nem érik el a várt szintet, érdemes lehet más befektetési formákat is megfontolni.

Kapcsolódó tartalmaink