Elhagyott erőműből fesztiválhelyszín – Az INOTA #higgymagadban storyja

Egy rég elhagyott hőerőművet fesztiválhelyszínné varázsolni nem kis teljesítmény, de annak, aki igazán hisz magában, ez sem akadály. Az INOTA Fesztivál szervezői idén két eseménnyel formálják át a régi turbinacsarnokot és a hűtőtornyokat. Az Ersténél szeretünk olyan projektek mellé állni, amik igazán megtestesítik a #higgymagadban szellemiséget. Ezért csatlakoztunk idén az INOTA eseményekhez támogatóként. A fesztivál kulisszatitkairól Kálmán Mátyás szervező mesélt nekünk. Olvass tovább!

 
  • 2024. június 17.
  • 5 perc

Idén támogatóként csatlakoztunk az INOTA Fesztivál programjaihoz, hiszen az Ersténél tudjuk, hogy a jövőt azok teremtik meg, akik hisznek magukban és az ötleteikben. Ahhoz pedig igazán kell a #higgymagadban szellemiség, hogy egy csapat menő fesztiválhelyszínné varázsolja a 2001-ben bezárt Inotai hőerőművet. Az indusztriális Turbinacsarnok július 12-13-án ad majd helyet az audiovizuális élménynek. A kulisszatitkokról Kálmán Mátyás szervezőt kérdeztük.

Miért pont Inota? Mesélj kicsit a helyválasztás kulisszatitkairól!

Budapesten nem nagyon van olyan ember, aki balatoni útjai során ne találkozott volna az emblematikus hűtőtornyokkal. 

Végül Besnyő Dani, aki főszervező társam és akivel a fényművészeti programot csináljuk, 2022-ben kapott lehetőséget egy pár száz fős pilot esemény szervezésére, ahol már volt néhány installáció és zenei program is. Ezzel párhuzamosan indult el a fesztivál szervezése, amit az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával tudtunk ilyen nagyszabású módon megszervezni. Közel 20 000 látogatónk és több, mint 100 fellépőnk volt 4 nap alatt.

Mi az INOTA Fesztivál rendezvényeinek #higgymagadban storyja? Milyen nehézségekkel néztek szembe a szervezés során?

Az INOTA fesztivál egy igazi szerelem projekt, ahova olyan fellépőket és kiállítókat hívunk, amiket mi magunk is szívesen nézünk,hallgatunk. A szervezők közül többen régóta szemezgettek már a helyszínnel, de egy félig romos, elhagyott gyárterületre többezer embert beengedni, drága eszközöket beépíteni sokáig szinte lehetetlennek tűnt. Egy éven keresztül jártunk úgy a helyszínre, hogy csak a mi fejünkben volt meg, hogyan fog kinézni a terület, amikor benépesítjük hangtechnikával, installációkkal és sokezer fesztiválozóval. A hatósági engedélyeztetéseken túl hatalmas kihívást jelentett a terület csomópontjainak, a látogatói élmény megtervezése úgy, hogy korábban nem volt ott semmilyen hasonló léptékű rendezvény. Az egész előkészítési folyamat során, amíg a fellépőkkel, kiállítókkal egyeztettünk, gyakorlatilag csak az elhagyott területekről készült fotókat és néhány látványtervet tudtunk megmutani. Így lényegében az egész fesztivál létrejötte azon múlt, hogy hittünk magunkban, hogy ezt meg tudjuk csinálni, és szerencsére rengetegen hittek bennünk.

Helló, George!

Nyiss számlát online, akár egy szelfivel, most 40 000 Ft díjkedvezménnyel!

Miért olyan különleges élmény Inotán bulizni?

Amellett, hogy az NVC csapatának kurátorai rendkívül izgalmas és előremutató zenei programot szerveznek az INOTA Fesztiválra, egyértelműen a helyszín az események legnagyobb vonzereje. A 6000 négyzetméteres ipari komplexum egy monumentális térélményt nyújt, amit tovább fokoz az a világítási koncepció, amire már tavaly is nagy figyelmet fordítottunk. A Budapesttől csak egy órára, a Balatontól 20 percre lévő helyszínre belépni olyan, mint egy időutazás, a hőerőmű 1950-es évekbeli falai, textúrái sok helyen érintetlenek maradtak. 

Nemcsak a zene, hanem a fények is nagy hangsúlyt kapnak ezen a rendezvényen, mesélj egy kicsit ennek különlegességéről!

Az INOTA Fesztivál a kezdetektől audiovizuális projektnek indult. Besnyő Danival közel 20 éve kezdtünk el bulikban vetítéseket csinálni, azóta ez kinőtte magát, számos installációt és épületvetítést készítettünk az elmúlt években. Ezzel párhuzamosan a műfaj maga is rengeteget fejlődött, ráadásul Magyarország élen jár a fényművészeti projektekben. Ebből egy szeletet szeretnénk a rendezvényeinken megmutatni. Míg 2023-ban egy külön kiállítási programot csináltunk, idén az INOTA Focus - Turbinacsarnok eseményünkön alapvetően a zenéé a főszerep. Ugyanakkor Turbinacsarnokban levő audiovizuális zenei produkciók és látványos megvilágítások mellet idén is lehet majd látni kisebb installációkat és vetítéseket is a hőerőmű területén.

 

Kapcsolódó tartalmaink