Sokszínű munkahelyre vágysz? Ilyenek vagyunk mi, az Ersténél

Gokart vagy póker? Esetleg az olvasás vagy a sport az, ami igazán feltölt a szabadidődben? Nálunk találsz hozzá társakat. Az Ersténél szeretnénk, ha nem csak a munkáról szólna minden, hanem a kollégák megmutathatnák, mennyire sokszínű a személyiségük és az érdeklődésük. Ehhez pedig jó terep a számos dolgozói klubunk, ők is bemutatkozhattak a sokszínűség hónap kapcsán. Az Erste sokszínűségi politikájáról pedig Szalay Orsolya diversity officert kérdeztük.

 
  • 2024. június 20.
  • 5 perc

Időnk jelentős részét a munkahelyi közösségben töltjük. Így miért ne lehetne az is épp olyan színes, mint amire a szabadidőnkben vágyunk. Az Ersténél megtartottuk májusban a sokszínűség hónapját, így többek között bemutatkozhattak a dolgozói klubok is. Szalay Orsolya, az Erste diversity officere mesélt arról, hogyan támogatja a bank a kollégák önmegvalósítását.

Az Ersténél is májusban tartottuk a sokszínűség hónapját, ahol a kollégák megismerhették a cég sokszínűséggel kapcsolatos irányelveit, és az Erste klubok is bemutatkozhattak. Mit jelent az Erstében a sokszínűség, és hogyan kapcsolódik az a Group irányelvekhez?

Nagy öröm volt látni a hónapban, hogy az Ersténél a sokszínűség hányféleképpen tud megjelenni. A sokszínűség az Erstében számomra azt jelenti, hogy mindenki lehet önmaga, kapcsolódhat neki fontos vagy esetleg számára szemfelnyitó programokhoz, emberekhez és a munkahelyünk tényleg egy második élettér, egyéni sorsok találkozópontja.

Az Erste Group Sokszínűségi politikája is hasonlóan fogalmaz: a befogadó vállalati kultúra azt jelenti, hogy minden egyes munkavállalót külön egyéniségként ismerünk el. A sokszínűségre és a befogadásra olyan gondolkodásmódként tekintünk, amely arra kötelez bennünket, hogy tiszteljük egymást, amelynek következményeként mindenki biztonságban érzi magát, és nyíltan el meri mondani a véleményét. Olyan környezet kialakítására törekszünk, amelyben az emberek képessé válnak a fejlődésre, támogatják egymást, amikor kihívásokkal szembesülnek, és a legjobbat hozzák ki magukból és kollégáikból.

Nem csak a diversity officer vagy az Ersténél, hanem a Social Banking vezetője is. Hogyan kapcsolódik egymáshoz ez a két terület?

Nagy megtiszteltetés, hogy én képviselhetem az Erste sokszínűségét külső fórumokon, valamint bábáskodhatok olyan belső kezdeményezések felett, amik az Erstét egyre és egyre befogadóbbá teszik. Ilyen a bankfióki és digitális akadálymentesítés, az érzékenyítő események, online szemléletformáló fórumok, a resource groupokkal és klubokkal való kreatív programok, de ide sorolhatjuk a +1 Tettben végzett odaadó munkát vagy a vállalati önkéntességet, adományozásokat is.
A kapcsolódás organikusan alakult ki: többször mondogattam elődömnek, Kerekes Orsolya korábbi diversity officernek, hogy a Social Banking közel 400 partnere közül sokan tudnak értéket adni a sokszínűséghez. Orsolya pedig felismerte a lehetőséget és inspirált arra, hogy karoljam fel, kapcsoljam össze a két feladatot, és ezt persze a board is jóváhagyta. A Social Banking nem csinál mást, mint összeköti az üzleti ügyfelei képességeit és az Erste sokszínűségi törekvéseit. Ez egy mindenki számára nyertes helyzet, ráadásul kevés bank vonja be ennyire az ügyfeleit a mindennapjaiba, mint mi.

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Szerinted miért fontos, hogy egy nagyvállalat képviselje és kommunikálja a sokszínűséget a dolgozói felé, valamint teret adjon arra, hogy megmutassák magukat a különböző dolgozói klubok?

Jelasity Radován elnök-vezérigazgatótól épp a napokban olvashattuk az Intrán: „Az Ersténél a kollégákban nem munkaerőt látunk, hanem embereket.” Nem mondhatnám szebben én sem – ebben pedig az a csodás, hogy ha a CEO-nk vezetői hitvallása ez, akkor igen könnyű dolgunk van, tényleg bátran megvalósíthatjuk önmagunkat. A sokszínűség nem csak a hovatartozás kérdése. Lehetőséget ad a fejlődésre mind szakmailag, mind emberileg, így valójában az Erste helyet ad a kiválóságoknak, a tehetségek felnövekedésének.

A dolgozói csoportok (ErsteGreen, ErsteNő, ErsteColurs) és a közös érdeklődési kört összefogó klubok vezetőivel épp a napokban reggeliztünk együtt, ahol részt vett Radován és Mihók Krisztina HR vezetőnk is. Lelkes és elkötelezett, ötlettel teli, az életre és a bankra lehetőségek terepeként tekintő emberekkel töltöttem másfél órát, és utána azt gondoltam: mindenkinek látnia kellene, micsoda kincs emberekkel dolgozunk együtt. Ezúton is köszönöm, hogy vagytok, kedves Klubvezetők!

Van esetleg olyan dolgozói klub, ami különösen közel áll a szívedhez?

Nehezet kérdezel. Van olyan, ahová becsöppentem, olyan is, aminek megszületésénél voltam ott és olyan is, ahová szívesen csatlakoznék, ha volna szabad délutánom. De ugyanolyan hévvel vagyok környezetvédő, mint női lehetőségek lobbistája, ugyanúgy támogatom az identitás felvállalását, mint az olvasás fontosságát, szeretnék újra sokat társasozni vagy megtanulni pókerezni. A bőség tárháza! Amit nagyon szeretek mindegyik csapatban, az az, hogy mindenki bőven túlmutatott az aktivitásaival a klasszikus „klub” fogalmán. Ezért minden kollégának ajánlom, hogy próbáljanak ki minél többféle foglalatosságot, hiszen házhoz hoztuk őket.

Te is csatlakoznál egy ilyen színes közösséghez? Nézd meg nyitott pozícióinkat!

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Kapcsolódó tartalmaink