Mindent a pénzről – könyvajánló az Erste szakértőitől

Mindent a pénzről címmel jelent meg a Libri Kiadó gondozásában az a könyv, amiből bárki megismerheti a pénzügyi alapokat és a gazdaság működését. Így akár te is jobban kezelheted a saját pénzed, és könnyebben tervezheted a jövődet. A magyar kiadás az Erste szakértőinek is köszönhető, hiszen Bara Gábor, Kertai Zoltán Péter, Király István Márk és Fitos Martin voltak a szakmai lektorai, sőt a könyv utolsó fejezete is az ő munkájukat dicséri. Erről a különleges feladatról kérdeztük őket, és természetesen arról is, hogy miben segít ez a könyv az olvasóknak.

 
  • 2024. szeptember 26.
  • 5 perc

Nem mindennapi feladat, hogy egy bank stratégiai vezetőjéhez egy olyan kérés érkezik, hogy könyvet lektoráljon. Ám Bara Gábor, az Erste stratégiai csapatának vezetője azonnal igent mondott, amikor a Libri Kiadó azzal fordult az Erstéhez, hogy legyen szakmai lektora és az utolsó fejezetének írója a Mindent a pénzről című kiadványnak.

„Ez nem is volt kérdés! És nem is csak én bólintottam, hanem a csapatban körülbelül húsz másodperc alatt lett meg a három jelentkező, aki segített a munkában. Talán ez is jelzi, milyen izgalmas feladat volt ez. A mi területünkön a mindennapokban ritkán van lehetőség ennyire kézzelfoghatót alkotni, ami ráadásul teljesen témába vág: a pénzügyi egészség a stratégiánk központi eleme, az egészség pedig a tudatossággal kezdődik. Én személy szerint még egy kapcsolódási pontot találtam, ugyanis a gazdasági mellett egy nullkilométeres bölcsész diplomám is van. Legalább használtam kicsit ezt a tudást is” – mesélte Bara Gábor, aki Kertai Zoltán Péterrel, Király István Márkkal és Fitos Martinnal alkotja a magyar kiadás lektori csapatát.

Izgalmasan és látványosan

A könyv alcíme: Izgalmasan és látványosan. És ez való igaz, hiszen a kötet színes ábrákon és szemléletes példákon keresztül magyarázza el a pénz szerepét és a gazdaság működését. Így az olvasónak tényleg meglehet az az élménye, hogy tanulmányok és mélyreható elemzések nélkül sajátíthatja el azokat az alapvető információkat, amik hozzásegíthetik a tudatosabb pénzügyi tervezéshez. „Pénzügyei mindenkinek vannak. Nem szívesen koptatom tovább a „hiánypótló” kifejezést, de a szomorú tény az tény: ezt a tudást az iskolarendszerben – hacsak nem szakiskolába jár valaki – ma nem lehet megszerezni. Ehhez képest a könyv a cserekereskedelmet felváltó pénz kezdeteitől a derivatívákon át a monetáris transzmisszióig tényleg mindenre kitér. Olvasmányos, érthető, sok-sok ábrát tartalmaz, tényleg élvezet volt olvasni” – mondta Bara Gábor, az Erste stratégiai csapatának vezetője. 

A Mindent a pénzről című kötet nem egy regény, így felmerül az a kérdés is, hogy hogyan érdemes olvasni. Az elejétől a végéig, vagy esetleg ki is válaszhatjuk, mi az, ami a leginkább érdekel minket? Hiszen az is lehet, hogy valaki úgy kapja kézhez a könyvet, hogy már van egy stabil tudása a pénzügyekről, de akár az is lehet, hogy a legtöbb gazdasági folyamat és fogalom újdonság lesz az olvasónak. Király István Márk stratégiai elemző-befektetői kapcsolattartót arra kértük, emelje ki, szerinte melyek a leghasznosabb fejezetek a tudatos jövőtervezéshez. „Nehéz kiemelni néhány részt a könyvből, hasznos lehet az egészet végigolvasni az összefüggések miatt. Ha viszont választani kell, a befektetések, a nyugdíj és az adósság fejezeteket mindenképpen ajánlott átolvasni a pénzügyi tudatossághoz.”

Kertai Zoltán Péter junior stratégiai elemző is amellett érvelt, hogy érdemes lehet szép lassan az egész kötetet átböngészni. Hangsúlyozta: a Mindent a pénzről szemléletesen, érthetően és egy szép ívben vezet el a pénz történelmi kialakulásától a komolyabb államháztartási kérdésekig, így egy átfogó alapozó tudást ad, amit mindenkinek minél korábban érdemes elsajátítania.

Banki stratégiai csapat a könyvkiadásban? Nem lehetetlen feladat.

Egy bank ritkán vesz részt könyvkiadásban, egy könyvkiadó pedig általában nem a gazdasággal, a pénzpiaccal foglalkozik. Ám a Mindent a pénzről című könyvnél ez a két terület igencsak szorosan fonódott össze, és ez tartogatott kihívásokat. Az Erste stratégiai csapatában voltak olyanok, akiknek ismerős terep volt, hiszen ahogy Bara Gábor is mondta, bölcsész diplomát is szerzett, így izgalmas volt számára a lektori munka és az utolsó fejezet megírása. Hasonlóan ismerős feladat volt ez Kertai Zoltán Péternek, aki korábban amatőr szinten már foglalkozott fordítással, feliratozással. Elárulta: már akkor izgalmasnak találta, ahogyan egyensúlyozni kell a szöveghűség és a nyelvhelyesség között, a „lost in translation” hatás minimalizálása érdekében.

„Ez esetben csak lektorálni kellett a már lefordított szöveget, de egymás mellé rakva az angol és magyar verziót szembetűnő az a mennyiségű munka és tapasztalatból adódó bravúr, amivel a fordítók egy ilyen könyvön dolgoznak. Szerintem ez sokak előtt rejtve marad. A projekt alatt végig arra gondoltam, hogy ha ez a könyv csak egy embernek is hasznára válik, és elkezd tudatosabban foglalkozni a saját pénzügyi egészségével és a világ pénzügyivel, akkor én már boldog vagyok, hogy ehhez a magam részéről hozzájárulhattam.”

A csapat szem előtt tartotta azt is, hogy ne csak szakmai szempontok szerint legyen pontos a szöveg, de élményt is adjon az olvasása. Hiszen ez a kötet épp úgy lehet ajándék egy érettségizőnek, aki elhagyja a családi fészket, de akár olyan is megvásárolhatja, aki az első befektetésére készül, és előtte jobban meg akarja érteni a piaci folyamatokat. „A legnagyobb kihívás az volt, hogy a bonyolultnak tűnő pénzügyi fogalmakat és koncepciókat egyszerűen és érthetően adjuk át a fiatal olvasóknak. Fontos volt, hogy a szöveg ne csak pontos legyen, hanem érdekes és könnyen követhető is, hogy a gyerekek valóban megértsék és élvezzék a tanulást” – osztotta meg velünk Király István Márk.

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Első lépések a pénzügyi tudatossághoz

A pénzügyekről keveset beszélünk a családban, a barátokkal vagy épp a vasárnapi rántotthús felett. Fogcsikorgatva áruljuk el a legközelebbi hozzátartozóinknak is, hogy mennyi a fizetésünk, sőt talán azt is szégyelljük, ha valamit nem értünk a gazdasági hírekből. Ám így sok hasznos tudástól is elvágjuk magunkat, hiszen nagy rácsodálkozások mindenki életében adódnak, amikor igyekszik megérteni, hogyan működnek a pénzügyi folyamatok. Fitos Martin hatékonysági szakértő elmondta, számára mik voltak azok a fordulópontok, amik oda vezettek, hogy hatékonyan kezeli a saját pénzügyeit. Ilyen volt például, amikor megértette, hogy mi a legnagyobb különbség a hitel után fizetett kamat és a befektetéssel elért hozam között. Persze, ma már teljesen egyértelműnek tűnik, hogy míg előbbit ő fizeti a banknak, utóbbinál pont fordítva történik, de akkor egy jó kezdet volt.

„Ha tudatosan megtervezem a nagyobb kiadásaimat, úgy nem kell majd egy felelőtlenül felvett kölcsön után 15-20% kamatot fizetnem, hanem ők fognak fizetni nekem, amiért a pénzemet használják. Milliós tételeknél szignifikáns különbség érhető el, és csupán pár év leforgása alatt is nagy előnyre tehet szert az, aki előre gondolkozott, és apránként, szorgos méhecske módjára gyűjtögetett, mindemellett tudatos befektetőként hagyta, hogy ne csak ő dolgozzon keményen, hanem a pénze is” – tanácsolja Fitos Martin. 

Talán kissé idejétmúltnak tűnhet, ha visszagondolunk arra, hogy a nagymamáink minden bevételüket és kiadásukat feljegyezték a háztartási naplójukba. Manapság már sokkal többet és több helyen költünk, vásárolunk személyesen és az online térben is. Ám Fitos Martin is rávilágított arra, hogy költségvetést vezetni az első lépés a stabil pénzügyek felé. „A pénzügyi stabilitás fenntartásához elengedhetetlen az, hogy a költési szokásaink és pénzügyi céljaink összhangban legyenek. Ennek egyik legfontosabb eszköze a költségvetés. A legtöbb embernek fogalma sincs, hogy mire is költ a hónap során, csak a keserű szájíz marad meg a negyedik hét végéről. Egy egzakt költségvetéssel nagyobb pénzügyi kontroll érhető el, segít a megtakarítási célok elérésében, és sokkal tudatosabbá tesz a hétköznapi vásárlások során is. A nyugdíj-előtakarékosság és a különböző nyugdíjmegtakarítási lehetőségek ismerete elengedhetetlen a hosszú távú pénzügyi biztonság érdekében. Ehhez szervesen kapcsolódik a kamatos kamat, melyet Einstein is a világ 8. csodájaként említett” – mondta Fitos Martin.

Ha te is tudatosabban terveznéd a pénzügyeidet, kövesd az Erste blogot, ahol számos tippet osztunk meg! Sőt azzal is képben lehetsz, hogy milyen #higgymagadban storykat támogat az Erste.

Kapcsolódó tartalmaink