Inspiráló nők az Ersténél – Találd meg a helyed nálunk te is!

Nőnek lenni sokszor kihívás. A mindennapokban nemcsak a számos feladattal kell zsonglőrködniük, de sokszor szembe kell nézni a sztereotípiákkal, és a női nemhez társított tradicionális elvárásokkal is. Ez a munkaerőpiacon is megjelenhet, de mi hiszünk az ErsteNőkben. Olvasd el női felsővezetőink inspiráló gondolatait!

 
  • 2024. március 8.
  • 5 perc

A nők helyzete a XXI. században sem könnyű. Világszerte más és más módon kezelik a nők helyzetét a különböző kultúrákban, és sokszor talán észre sem vesszük azokat az ebből fakadó nehézségeket, melyekkel a hétköznapok során gyakran szembesülünk. Egész egyszerűen azért, mert a többségét már megszoktuk. A munkaerőpiacon sincs ez másként, hiszen számos szakma és üzletág van, ahol még mindig a férfiaké a legtöbb pozíció, különösen igaz ez a vezető szerepekre. 

Az Ersténél nemcsak ügyfeleinknek és kollégáinknak hangsúlyozzuk, hogy higgyenek magukban, de fontosnak érezzük azt is, hogy megmutassuk, hiszünk a női munkavállalókban, hiszen példaként szolgálhatnak sokak számára. Megkértük a női felsővezetőinket, hogy osszanak meg velünk egy-egy gondolatot. Inspirálódj te is!

Csajtai Andrea Anita - vezető, mikrovállalat terület

Michelle Obamát idézném: Nincs határa annak, amit mi nőként elérhetünk.  #Higgymagadban és merj kilépni a komfort zónádból!

A család és a munka nem zárja ki egymást, igenis összeegyeztethető. Két fiam van, akikkel 4 évet voltam otthon. Imádtam azt az időszakot, egyáltalán nem hiányzott a munka. Amikor a kisebbik két éves lett, visszamentem dolgozni. Szerencsére volt lehetőségem 6 órában dolgozni, ami nagy segítség volt a mindennapok szervezésében. Az első vezetői pozíciót a visszatérésemet követő 3. évben vállaltam el. Mindig szerettem volna többet tudni, érteni a bank működését, emberekkel foglalkozni. A család éveken keresztül előrébb való volt, de ez nem akadályozott a vezetői szerep vállalásban. Maximum annyiban, hogy a 10+ vezetői tapasztalatom nem 15+ év.

Zsiga Krisztina - vezérigazgató-helyettes, Kockázatkezelési terület

Mindig az erősségeidre játssz, ne a gyengeségeid miatt emészd magad.

Sokáig azt gondoltam, hogy a vezető beosztás egyenlő a határozott, sarkos véleményekkel, a minden helyzetben a “tuti” minél hangosabb megmondásával, csupa olyan dologgal, ami nem én vagyok. Időbe telt, amíg rájöttem és évekbe amíg lassan el is hittem, hogy másokat kíváncsian, nyitottan meghallgatva, a helyzeteket folyamatosan átgondolva, másokkal konzultálva nemcsak többet tanulhatok, hanem a problémás helyzetekben is könnyebb a döntéshozatal. A munkahelyi sikerekhez, a karrierépítéshez nincs szükség arra, hogy kiforduljunk önmagunkból. Sokkal többet segít, ha a legőszintébb, legjobb tulajdonságainknak és képességeinknek adunk az irodában is helyet.

Scheiber Réka - vezető, Központi operáció terület

Ne várj arra, hogy mások higgyenek benned, hidd el magadról, hogy képes vagy rá!

Matis Ágnes - vezető, Stratégiai kockázatkezelés

No risk no fun #higgymagadban menni fog! / No risk no fun, ha nem próbálod ki tuti nem fog menni!

Amikor 2008 májusában az esküvőm és kinevezésem egy napra esett, a világ egyszerre tűnt izgalmasnak és kihívásokkal telinek. A nászútról visszatérve sejtettem, hogy magas lesz a léc, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy szeptemberben a bank mérlegmenedzsmentjéért felelősként a legnagyobb pénzügyi válság közepén találom magam. Az eltelt években több pozícióban is megfordultam az Erstén belül, de végig számíthattam arra a támogató légkörre, ami lehetővé teszi hogy mind a munkában, mind a magánéletben kiteljesedjünk. Nekem nagyon sokat segített az a közeg, ahol a problémáimat megoszthattam a kollegákkal, és ezt a támogatást szeretném meghálálni amikor csatlakoztam az Erste mentorközösségéhez is. Ezért arra buzdítalak titeket, hogy ne féljetek vállalni az élet nagy kihívásait, és több évtizedes kockázatkezelési tapasztalattal a hátam mögött bízvást állíthatom, hogy kockázat nélkül unalmas az élet!

dr. Kerekes Orsolya - vezető, Jogi szolgáltatások és Társasági titkárság

Vállald bátran önmagad és azt, akivé válni szeretnél!

Körülöttünk minden gyorsan változik és sok tényező bizonytalan. A legfontosabb emberi értékek azonban változatlanok: tisztesség, őszinteség, az igazság keresése, nyitottság, törekvés a jóra, jó szándékkal másokhoz fordulás és törődés másokkal. Szerintem ezek a legfontosabb értékek jelentik azt az állandó és stabil alapot, amire emberi kapcsolatokat, vezetői munkát, szakmai teljesítményt, karriert, professzionális közösséget, hosszú távon fenntartható, sikeres üzleti tevékenységet lehet építeni. Minden élethelyzetben, így a munkában is fontos számomra ennek az állandó és stabil közös alapnak a keresése és erősítése.

dr. Kósa Anna - Compliance vezető

#higgymagadban, hiszen ha saját magadban sem hiszel, hogyan tudnál hinni bármiben, bárkiben!

Az őszinte érzéseim:

Ugye Te is sokszor érzel belül bizonytalanságot és emellett az is munkálkodik benned, hogy ezt mások nem láthatják, mert akkor azt gondolják, hogy gyenge vagy? Biztos vagyok benne, nagy valószínűséggel igen választ kapnék tőled. Én is így működöm! Sokan – mi nők - így működünk! Hosszasan beszélgethetnénk arról, mi ennek a valódi oka. Ahelyett, hogy most ezt fejtegetném, szeretnélek téged bátorítani, hogy ne magad okold. Vállald fel az érzéseid magad és mások előtt is bátran! Ha hirtelen egy olyan helyzetben találod magad, amelyben nem tudsz azonnal ötlettel, megoldással, válasszal szolgálni, ne félj azt mondani, hogy időt kérek és visszajövök hozzád, amint átgondoltam a lehetőségeket, kiderítettem a választ. Ne akarj a bizonytalanságaidtól megszabadulni, fordítsd őket a saját hasznodra! Ne félj segítséget kérni! Engem az elsőre kilátástalannak tűnő helyzetek is segítenek abban, hogy minden nappal úgy álljak az élethez, több lettem tegnaphoz képest!

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Buócz Emese - Kontrolling vezető

Amikor elbizonytalanodsz, állj meg és tedd fel a kérdést: más jobban csinálja? Meg fogsz lepődni, mert magadat sokszor keményebben ítéled meg, mint másokat.

Mihók Krisztina - Emberi Erőforrás Menedzsment vezető

Vezetőként sem kell választanod a munkád/karriered és a család között, megfér a kettő egymás mellett.

Én őszintén hiszek abban, hogy nálunk az Erstében vezetőként nem kell választanod a karriered és a családod között. Éppen 2 éves volt a kisfiam, amikor lehetőséget kaptam a HR terület vezetésére. Bevallom, hogy volt bennem félelem, hogy egy új pozíció és nagyobb kihívás mellett nem marad majd elegendő idő a családomra, ezért igyekeztem nagyon tudatosan szervezni a napjaimat és napközben a lehető leghatékonyabbnak lenni. Ez is fontos volt, de kellett hozzá az a támogató szervezeti kultúra, ahol nemcsak munkaerőként, hanem emberként tekintenek rám és teljesen természetes, hogy a családom legalább olyan fontos számomra, mint a munkám.

Blaumann Debóra - Marketing és PR vezető

Az Ersténél a #higgymagadban az életünk. Ha azt teszed, amit szeretsz és amiben hiszel, ráadásul magabiztos vagy, a siker eljön szinte magától.

Szerintem általában a nők nagyon jó vezetők tudnak lenni. Képesek magukat kívülről, a másikat belülről átélni, hogy minél jobb döntéseket hozzanak. Régóta előfordul, hogy kapok olyan kommenteket, hogy nőként nekem hogyan kellene viselkednem. Ilyenkor azzal reagálok, hogy szerencsére most nem nőként, hanem marketingvezetőként vagyok jelen.

Általában nagyon veszélyes a nem tudatos előítélet. Mert, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy bizonyos csoporttal szemben előítéletünk van, akkor azon könnyebb felülkerekedni. Én például nem tudom azt mondani, hogy lenne előítéletem az életkorral kapcsolatban, de azt szoktam kérni, hogy ne tüntessenek fel életkort az önéletrajzokon, nem akarom előre tudni, hogy ki hány éves, van-e gyereke, nem akarom, hogy ez bármilyen módon is befolyásoljon a döntésemben.

Barna Piroska - vezető, Belső ellenőrzés

"Kövesd a saját vágyaidat, és maradj hű önmagadhoz. Sohase kövesd más valakinek a nyomát, hacsak nem vagy az erdőben, ahol eltévedtél, és végre rátaláltál egy nyomra. Ez esetben mindenképpen azt kövesd!" Ellen De Generes

25 éve csatlakoztam az Erstéhez, azóta vezetem a bank audit területét. Amikor megtalált ez a lehetőség, egy nyugodt, kiszámítható munkahelyen dolgoztam, nem gondolkodtam váltásban. Sőt, kisgyerekes anyukaként akkor még magamnak sem mertem bevallani, hogy ugyanolyan fontos nekem a munkámban való kiteljesedés, mint a családomról való gondoskodás. De megéreztem, hogy ez az én utam.  Nem a pozíció vagy az egyéni siker vonzott, hanem az alkotás lehetősége, hogy egy profi, európai színvonalú audit szervezetet hozhatok létre, és a csapatommal a munkánkon keresztül pozitív ráhatásunk lehet egy teljes bank működésére. Ehhez bizalmat, támogatást kapok az Erstében, és jó közösségben, sok remek kollégával dolgozhatok együtt. Azóta is a fejlődés, a helyes út keresése inspirál, ami nem mindig és mindenhol könnyű vagy népszerű, de szerintem csak így érdemes!

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Kapcsolódó tartalmaink